MOHAMMADI, A.H., BANIHASHEMI, Z., HAGHDEL, M.. (1388). IDENTIFICATION AND PREVALENCE OF ASPERGILLUS SPECIES IN SOILS OF FARS AND KERMAN PROVINCES OF IRAN AND EVALUATION OF THEIR AFLATOXIN PRODUCTION. سامانه مدیریت نشریات علمی, 10(1), 49-50.
A.H. MOHAMMADI; Z. BANIHASHEMI; M. HAGHDEL. "IDENTIFICATION AND PREVALENCE OF ASPERGILLUS SPECIES IN SOILS OF FARS AND KERMAN PROVINCES OF IRAN AND EVALUATION OF THEIR AFLATOXIN PRODUCTION". سامانه مدیریت نشریات علمی, 10, 1, 1388, 49-50.
MOHAMMADI, A.H., BANIHASHEMI, Z., HAGHDEL, M.. (1388). 'IDENTIFICATION AND PREVALENCE OF ASPERGILLUS SPECIES IN SOILS OF FARS AND KERMAN PROVINCES OF IRAN AND EVALUATION OF THEIR AFLATOXIN PRODUCTION', سامانه مدیریت نشریات علمی, 10(1), pp. 49-50.
MOHAMMADI, A.H., BANIHASHEMI, Z., HAGHDEL, M.. IDENTIFICATION AND PREVALENCE OF ASPERGILLUS SPECIES IN SOILS OF FARS AND KERMAN PROVINCES OF IRAN AND EVALUATION OF THEIR AFLATOXIN PRODUCTION. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1388; 10(1): 49-50.
IDENTIFICATION AND PREVALENCE OF ASPERGILLUS SPECIES IN SOILS OF FARS AND KERMAN PROVINCES OF IRAN AND EVALUATION OF THEIR AFLATOXIN PRODUCTION
1Department of Plant Protection, College of Agriculture, Shiraz University and Iranian Pistachio Research Institute
2Department of Plant Protection, College of Agriculture, Shiraz University and Iranian Pistachio Research Institute E-mail: ziabani@shirazu.ac.ir
چکیده
Aspergillus species are major causes of pre- and post-harvest degradation of agricultural products. During 2004-07, the presence and population of Aspergillus species were studied in various fields and orchards of Fars and Kerman Provinces. Soil samples were collected from 0-40 cm depth. Isolates were recovered from soil using modified Czapek, AFPA and SPDA media. Based on macroscopic and microscopic criteria, five sections (Flavi, Nigri, Circumdati, Fumigati, Terrei) and 13 following species were identified.
شناسایی و وفور گونه های آسپرژیلوس در خاک استان های فارس و کرمان و مطالعه تولید آفلاتوکسین در آن ها
نویسندگان [English]
امیر حسین محمدی1؛ ضیاءالدین بنی هاشمی2؛ معصومه حقدل1
1بخش گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز و موسسه تحقیقات پسته کشور
2بخش گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز و موسسه تحقیقات پسته کشور
E-mail: ziabani@shirazu.ac.ir
چکیده [English]
گونه های آسپرژیلوس از جمله عوامل تخریب کننده محصولات کشاورزی در مراحل قبل و پس از برداشت می باشند. طی سالهای 1383 تا 1386 با نمونه برداری از خاک مزارع و باغ های مختلف در استان فارس و باغ های پسته استان کرمان گونه های مختلف جنس Aspergillus از خاک جدا شده و جمعیت آن ها نیز محاسبه گردید. نمونه های خاک از عمق صفر تا 40 سانتی متری تهیه شده و جدا سازی جدایه ها با استفاده از محیط کشت های Czapek، AFPA و SPDA انجام گردید.