عبادی, زهرا. (1393). تغییر مواد معدنی گوشت شتر تک کوهانه (Camelus dromedarius) طی دورههای مختلف پروار. سامانه مدیریت نشریات علمی, 3(13), 33-38. doi: 10.22092/aasrj.2015.100878
زهرا عبادی. "تغییر مواد معدنی گوشت شتر تک کوهانه (Camelus dromedarius) طی دورههای مختلف پروار". سامانه مدیریت نشریات علمی, 3, 13, 1393, 33-38. doi: 10.22092/aasrj.2015.100878
عبادی, زهرا. (1393). 'تغییر مواد معدنی گوشت شتر تک کوهانه (Camelus dromedarius) طی دورههای مختلف پروار', سامانه مدیریت نشریات علمی, 3(13), pp. 33-38. doi: 10.22092/aasrj.2015.100878
عبادی, زهرا. تغییر مواد معدنی گوشت شتر تک کوهانه (Camelus dromedarius) طی دورههای مختلف پروار. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1393; 3(13): 33-38. doi: 10.22092/aasrj.2015.100878
تغییر مواد معدنی گوشت شتر تک کوهانه (Camelus dromedarius) طی دورههای مختلف پروار
در این تحقیق میزان مواد معدنی گوشت شتر طی دوره های مختلف پروار مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور تعداد 12 نفر شتر تککوهانه (Camelus dromedarius) با جیره مشخص طی دورههای شش و نه ماه پروار شدند. سن شروع پروار شترها 12 ماهگی بود و ترکیب خوراک شامل 25% یونجه، 25% کاه و 50% کنسانتره (حاوی 55% جو، 20% سبوس، 15% تفاله چغندر، 8% کنجاله تخم پنبه و 2% نمک) بود که در شرایط یکسان در جیره مصرف شد. آزمایشات در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تکرار (دام) انجام شد. پس از پروار، دامها ذبح شده و لاشهها به سردخانه 5 درجه سانتیگراد انتقال داده شد. پس از طی مرحله جمود نعشی، میزان عناصر معدنی گوشت نواحی ران و سردست لاشهها شامل ریز مغذیهای کلسیم، فسفر، منیزیم، پتاسیم، سدیم، روی و آهن در گوشت مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که مقدار مواد معدنی گوشت در نواحی ران و سردست تفاوت معنیدار ندارد، ولی غلظت آنها متاثر از طول دوره پروار است. درصد کلسیم، فسفر و منیزیم گوشت، با افزایش زمان پروار از شش به نه ماه، کاهش داشت، درحالیکه میزان عناصر دیگر مانند پتاسیم، سدیم، روی و آهن در گوشت افزایش یافت و این تفاوت برای عنصر روی معنیدار بود. غلظت ریز مغذی روی در گوشت شتر در دورههای شش و نه ماهه پروار بترتیب، 02/7±6/137 و ppm 58/7±6/181 تعیین شد.
عنوان مقاله [English]
Changes of Mineral Contents of One-humped Camel (Camelus dromedarius) Meat during Different Fattening Periods
نویسندگان [English]
zahra Ebadi
چکیده [English]
Mineral contents of camel meat were investigated during different periods of fattening. 12 camels (Camelus dromedarius), at 12 months of age, were fattened with the same diet during six and nine month periods. Feed compositions included 25% alfalfa, 25% straw and 50% concentrate (55% barley, 20% bran, 15% beet pulp, 8% cottonseed meal and 2% salt) were fed under the same conditions. Completely randomized design with six replications was used to analyze the data. Camels were slaughtered and carcasses were kept in refrigerator at 5 °C. After rigor mortis stage, the rate of mineral elements was determined in shoulder and leg parts of carcasses. The mineral matters of calcium, phosphorus, magnesium, potassium, sodium, zinc and iron were measured. The results showed that the amounts of minerals between shoulder and leg parts were not differ significantly, but were changed during fattening. The percentage of calcium, phosphorus and magnesium decreased with increasing fattening duration but the amount of other elements such as potassium, sodium, zinc and iron increased. This difference was significant for zinc. The amount of camel meat zinc after six and nine months of fattening was 137.6 ± 7.02 and 181.6 ± 7.58 ppm respectively