میرزایی, مراد, محمودآبادی, مجید. (1393). تأثیر نوع و مدیریتهای مختلف بقایای گیاهی بر برخی ویژگیهای فیزیکی و نفوذ آب در خاک. سامانه مدیریت نشریات علمی, 28(4), 659-671. doi: 10.22092/ijsr.2015.100855
مراد میرزایی; مجید محمودآبادی. "تأثیر نوع و مدیریتهای مختلف بقایای گیاهی بر برخی ویژگیهای فیزیکی و نفوذ آب در خاک". سامانه مدیریت نشریات علمی, 28, 4, 1393, 659-671. doi: 10.22092/ijsr.2015.100855
میرزایی, مراد, محمودآبادی, مجید. (1393). 'تأثیر نوع و مدیریتهای مختلف بقایای گیاهی بر برخی ویژگیهای فیزیکی و نفوذ آب در خاک', سامانه مدیریت نشریات علمی, 28(4), pp. 659-671. doi: 10.22092/ijsr.2015.100855
میرزایی, مراد, محمودآبادی, مجید. تأثیر نوع و مدیریتهای مختلف بقایای گیاهی بر برخی ویژگیهای فیزیکی و نفوذ آب در خاک. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1393; 28(4): 659-671. doi: 10.22092/ijsr.2015.100855
تأثیر نوع و مدیریتهای مختلف بقایای گیاهی بر برخی ویژگیهای فیزیکی و نفوذ آب در خاک
1دانشجوی کارشناسی ارشد گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان
2دانشیار گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان
چکیده
بهبود ویژگیهای خاک در راستای دستیابی به کشاورزی پایدار، مستلزم مدیریت صحیح بقایای گیاهی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر نوع و مدیریتهای مختلف بقایای گیاهی بر برخی ویژگیهای فیزیکی خاک در قالب آزمایش مزرعهای بهصورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. عامل اول نوع بقایا شامل کاه و کلش جو و بقایای یونجه و عامل دوم مدیریتهای مختلف شامل 1) مخلوط یک درصد بقایا با خاک، 2) مخلوط نیم درصد بقایا با خاک، 3) سوزاندن بقایا، 4) باقیگذاشتن بقایا در سطح و 5) عدم کاربرد بقایا (شاهد) بود. نتایج نشان داد که نوع و مدیریت بقایای گیاهی، تأثیر معنیداری بر ویژگیهای مورد مطالعه داشت. تیمار مخلوط یک درصد بقایای جو باعث بیشترین افزایش کربن آلی (70 درصد)، تخلخل کل (23 درصد) و نفوذپذیری نهایی (82 درصد) و بیشترین کاهش چگالی ظاهری (40 درصد) نسبت به تیمار شاهد شد. در مقابل، تیمار سوزاندن بقایای یونجه بهترتیب با 200، 5/29 و 30 درصد، بیشترین کاهش در میزان کربن آلی، تخلخل و نفوذپذیری نهایی نسبت به تیمار شاهد و بیشترین افزایش در چگالی ظاهری (5/5 درصد) را نشان داد. بهعلاوه، تیمارهای مخلوط نیم درصد و گذاشتن سطحی آنها نیز باعث بهبود معنیدار ویژگیهای مورد مطالعه نسبت به شاهد شد. بیشترین و کمترین شدت نفوذ نهایی آب در خاک در تیمارهای مخلوط یک درصد بقایای جو و سوزاندن بقایای یونجه بهترتیب با 6/48 و 6/4 میلیمتر در ساعت مشاهده شد. در مجموع، اولویتبندی مدیریت بقایا از نظر بهبود ویژگیهای مورد مطالعه بهصورت: سوزاندن بقایا< شاهد< کاربرد سطحی بقایا< مخلوط نیم درصد بقایا< مخلوط یک درصد بقایا، تعیین شد.
عنوان مقاله [English]
Effects of Different Plant Residue Managements on Some Soil Physical Properties and Infiltration Rate
نویسندگان [English]
M. Mirzai1؛ M. Mahmoodabadi2
چکیده [English]
Improvement of soil properties through sustainable agriculture requires suitable management of plant residues. This study was conducted to investigate the effect of different types and managements of plant residue on soil physical properties in a field experiment as factorial based on RCBD with three replicates. The first factor was residue type including barley straw and alfalfa residue, and the second was different managements including 1) incorporating one percent of the plant residues with the soil (MIX1), 2) incorporating 0.5 percent of the plant residues with the soil (MIX0.5), 3) surface retention of plant residues (SUR), 4), burning plant residues (BUR) and 5) control (C). The results showed that the applied managements of plant residue had significant effects on the selected soil properties. In comparison to the control, MIX1 application of barley straw resulted in the highest increases in organic carbon content (70%), total porosity (23%) and final infiltration rate (82%), and the highest reduction in bulk density (40%). In contrast, burning the alfalfa residue led to the highest reductions in organic carbon (200%), total porosity (29.5%), the final infiltration rate (30%), and the highest increase in bulk density (5.5%). In addition, MIX0.5 and SUR treatments improved the soil properties significantly. The highest and the least infiltration rates were found in MIX1 of barley straw (48.6 mm/h) and BUR of alfalfa residue (4.6 mm/h), respectively. Overall, with respect to the improvement of soil properties, the managements of plant residue were prioritized as: MIX1>MIX0.5>SUR>C>BUR.