گردو درختی است که کشت و عمل آوری آن با اهداف چند منظوره صورت میگیرد لذا از نظر اقتصادی بسیار با اهمیت است. افزایش کمیت و کیفیت محصول به منظور دستیابی بازارهای جهانی جزء اهداف مهم اصلاح گردو است که نیازمند برنامه ریزی طولانی و بنیادی است در این میان فسفر و روی از جمله عناصر مهم در تغذیه گردو بوده و نقش این دو عنصر کاملاً برجسته است. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب بلوک کامل تصادفی با سه سطح فسفر (صفر، 150 و 300 کیلوگرم P2O5در هکتار) و سه سطح روی (صفر، 15 و 30 کیلوگرم Znدر هکتار) در چهار تکرار انجام شد. افزایش مصرف فسفر اثر معنیداری بر افزایش غلظت فسفر و آهن در برگ داشت. کاربرد فسفر در سطح 150 کیلوگرم در هکتار سبب افزایش معنی دار غلظت مس در برگ گردید، اما کاربرد سطح بیشتر فسفر آن را کاهش داد. همچنین کاربرد روی سبب افزایش غلظت روی در برگ شد ولی غلظت فسفر را به طور معنی داری در برگ کاهش داد. نتایج نشان داد افزایش فسفر مصرفی در سطح 150 کیلوگرم در هکتار سبب افزایش معنیدار وزن خشک مغز گردید، اما کاربرد سطح بیشتر فسفر آن را کاهش داد.
عنوان مقاله [English]
Effects of Phosphorus and Zinc on Chemical Composition of Leaves and Nutmeat Weight in Walnut
نویسندگان [English]
N. Boroumand1؛ M. Moqbeli2
چکیده [English]
Walnut tree is grown for multiple purposes. Indeed, it is economically important and increasing its yield and improving its quality in order to compete in the international markets is one of great importance. To this end, one significant management practice is proper use of suitable fertilizers. Zinc and Phosphorus are two important elements in the nutrition of walnut. In this study, experiments were conducted with 3 phosphorus levels (0, 150, and 300 kg P2O5.ha-1) and 3 zinc levels (0, 15, and 30 kg Zn. ha-1) by using factorial arrangement in randomized complete blockdesign with four replications. Addition of phosphorus significantly affected concentration of P and Fe in the leaves. Phosphorus application of 150 kg.ha-1significantly increased copper concentration in the leaves. But, the application of higher levels of phosphorus decreased it. Also, Zn application increased its concentration in the leaves, but significantly decreased concentration of P in the leaves. The results of the study showed P application of 150 kg.ha-1significantly increased the dried weight of nutmeat, but application of higher levels of phosphorus decreased it.