4دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم دامی دانشگاه صنعتی اصفهان
5دانشیار گروه آموزشی علوم درمانگاهی - بهداشت و پیشگیری بیماریهای دامی،دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
در این مطالعه، تأثیر فرآوریهای اوره (5 درصد)، آمونیاک (5/3 درصد)، هیدروکسید سدیم (5 درصد)، هیدروکسید کلسیم (4 درصد)، اسید سولفوریک (5 درصد) و پرکسید هیدروژن (5 درصد) بر pH، محلولیت ماده خشک، الیاف، لیگنین، سیلیکا، ترکیبات فنولیک، ساختار سلولز و همیسلولز و تجزیهپذیری ماده خشک و کربوهیدراتهای دیواره سلولی کاه برنج ارزیابی شد. پس از فرآوری، کاههای برنج در سیلوهای آزمایشگاهی به مدت 1 ماه سیلو شدند و سپس تحت تجزیه شیمیایی، آزمون FTIR (آنالیز مادون قرمز فوریر) و تجزیهپذیری شکمبه ای(گاو فیستوله شده) قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که فرآوری کاه با اوره تاثیر قابل ملاحظهای بر خواص شیمیایی و بهبود تجزیهپذیری شکمبهای کاه برنج ندارد (05/0P>). آمونیاک تاثیر کمی بر محلولیت ماده خشک و کربوهیدراتهای دیواره سلولی (05/0P>) ولی تأثیر بهسزایی در آزادی ترکیبات فنولی و افزایش تجزیهپذیری دیواره سلولی داشت (01/0P<). بیشترین میزان محلولیت ماده خشک، ترکیبات فنولی و کربوهیدراتهای دیواره سلولی با فرآوری اسیدی حاصل گردید (01/0P<). فرآوری اسیدی، تجزیهپذیری ماده خشک کاه را افزایش، ولی پیوندهای هیدروژنی داخل میکروفیبریل سلولز و تجزیهپذیری کربوهیدراتهای دیواره سلولی را کاهش داد (01/0P<). فرآوری با پرکسید هیدروژن، پیوندهای عرضی اسمزی بین ترکیبات دیواره سلولی را افزایش داد در حالی که بر سایر ترکیبات کاه تاثیری نداشت (05/0P>) تجزیهپذیری ماده خشک و بویژه بخش همیسلولز با پرکسید هیدروژن کاهش یافت (01/0P<). بیشترین میزان تجزیهپذیری، محلولیت سیلیکا و ترکیبات فنولیک با فرآوری سود بدست آمد (01/0P<). فرآوری پرکسید هیدروژن با افزایش اتصالات عرضی و فرآوری اسید سولفوریک باکاهش pH کاه باعث افت تجزیهپذیری شده در حالی که فرآوری آمونیاک و سود بدون تاثیر منفی بر خواص شیمیایی کاه، تجزیهپذیری شکمبه را به طور قابل توجهی افزایش دادند.
عنوان مقاله [English]
Effects of chemical treatments on chemical compositions and rumen degradability of rice straw
نویسندگان [English]
Ebrahim Ghasemi1؛ Mohammad Khorvash2؛ Gholam Reza Ghorbani3؛ Hossein Omidi4؛ Mohammad Reza Emami5
چکیده [English]
The aim of this study was to evaluate the effects of chemical treatments including urea (5%), ammonia (3.5%), calcium hydroxide (4%), sodium hydroxide (5%), sulphuric acid (5%) and hydrogen peroxide (5%) on pH, DM solubility, lignin, silica, phenolic compounds, cellulose and hemicellulose stucture and ruminal degradability of rice straw. After processing, the treated straw was ensiled for 1 month and then analysed for chemical characteristics, Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) analysis, and ruminal degradability (fistulated cows). The results showed that urea treatment showed no considerable effect on chemical compositions and ruminal degradability when compared to untreated straw. Ammonia treatments caused a slight increase in dry matter solubility and neutral detergent fiber (P>0.05) while, the release of phenolic compounds and degradability of NDF were largly enhanced with ammonia treatment (P<0.01). Improvement in solubility of DM, phenolic compounds and NDF were highest as a result of acidic treatment (P<0.01). Although, DM degradability was enhanced, inter molecular hydrogen bonds in cellulose microfibrills and NDF degradability was depressed with acid application (P<0.01). Treatment with hydrogen peroxide increased degree of esterification, showed no effect on chemical characteristics (P>0.05), but decreased significantly DM and, in particular hemicellulose degradability (P<0.01). The highest improvement in ruminal degradability, silica and phenolic compounds solubilities were achieved with NaOH treatment (P<0.01). In conclusion, treatment with hydrogen peroxide and sulphuric acid resulted in increased esterification of hemicellulose and in decreased the optima pH for ruminal microbes, respectively while, ammonia and sodium hydroxide treatments showed no adverse impact on the chemical characteristics with a substantial enhancement in ruminal degradability of rice straw
آمار
تعداد مشاهده مقاله: 1,870
تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,020
سامانه مدیریت نشریات علمی. طراحی و پیاده سازی از سیناوب