ناظمی رفیع, جواد, محرمیپور, سعید. (1386). اثرات دورکنندگی عصارههای گیاهان خرزهره (Nerium oleander L.) اسطوخودوس (Lavandula officinalis L.) و آنغوزه (Ferula assafoetida L.) روی شپشه آرد Tribolium castaneum (Herbst). سامانه مدیریت نشریات علمی, 23(4), 443-452. doi: 10.22092/ijmapr.2008.10073
جواد ناظمی رفیع; سعید محرمیپور. "اثرات دورکنندگی عصارههای گیاهان خرزهره (Nerium oleander L.) اسطوخودوس (Lavandula officinalis L.) و آنغوزه (Ferula assafoetida L.) روی شپشه آرد Tribolium castaneum (Herbst)". سامانه مدیریت نشریات علمی, 23, 4, 1386, 443-452. doi: 10.22092/ijmapr.2008.10073
ناظمی رفیع, جواد, محرمیپور, سعید. (1386). 'اثرات دورکنندگی عصارههای گیاهان خرزهره (Nerium oleander L.) اسطوخودوس (Lavandula officinalis L.) و آنغوزه (Ferula assafoetida L.) روی شپشه آرد Tribolium castaneum (Herbst)', سامانه مدیریت نشریات علمی, 23(4), pp. 443-452. doi: 10.22092/ijmapr.2008.10073
ناظمی رفیع, جواد, محرمیپور, سعید. اثرات دورکنندگی عصارههای گیاهان خرزهره (Nerium oleander L.) اسطوخودوس (Lavandula officinalis L.) و آنغوزه (Ferula assafoetida L.) روی شپشه آرد Tribolium castaneum (Herbst). سامانه مدیریت نشریات علمی, 1386; 23(4): 443-452. doi: 10.22092/ijmapr.2008.10073
اثرات دورکنندگی عصارههای گیاهان خرزهره (Nerium oleander L.) اسطوخودوس (Lavandula officinalis L.) و آنغوزه (Ferula assafoetida L.) روی شپشه آرد Tribolium castaneum (Herbst)
دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده کشاورزی، گروه حشره شناسی کشاورزی
چکیده
شپشه آرد یکی از آفات مهم محصولات انباری، به خصوص آرد است که باعث خسارت اقتصادی بر کمیت و کیفیت آرد میشود. از آنجا که استفاده از دورکنندهها میتواند یکی از روشهای نوین در کنترل آفات انباری بهحساب آید، در این پژوهش قدرت دورکنندگی عصارههای برگ، گل قرمز و گل سفید خرزهره (Neriumoleander L.)، برگ اسطوخودوس (Lavandula officinalis L.) و صمغ آنغوزه (Ferula assafoetida L.) در شرایط اتاق رشد، در دمای 1±28 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 80-70 درصد و در تاریکی روی حشرات کامل شپشه آرد مورد ارزیابی قرار گرفت. برای تعیین درصد دورکنندگی، از کاغذهای صافی آغشته به غلظتهای مختلف عصارههای گیاهی استفاده شد. هر کاغذ صافی به دو نیمه مساوی تقسیم شد. هر نیمه بهطور جداگانه با غلظتهای 99/1، 98/3، 94/11، 90/19 و 78/27 میکرولیتر بر سانتیمتر مربع آغشته شد. نیمه دیگر به عنوان شاهد فقط با حلال استون آغشته گردید. سپس، دو نیمه کاغذ توسط چسب نواری به هم متصل شده و در پتریدیش (قطر 8 سانتیمتر) قرار گرفتند. در هر پتریدیش 20 حشره کامل شپشه آرد را در وسط کاغذ صافی قرار داده و تعداد حشرات کامل موجود روی هر نیمه، هر یک ساعت تا پنج ساعت مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که عصاره صمغ آنغوزه نسبت به عصارههای برگ، گل قرمز و گل سفید خرزهره و برگ اسطوخودوس به طور معنیداری دارای قدرت دورکنندگی بسیار بالایی بود. بهطوری که درصد دورکنندگی این عصاره روی شپشه آرد در غلظت 78/27 میکرولیتر بر سانتیمتر مربع پس از دو ساعت 75/98 درصد بود. کمترین درصد دورکنندگی (5/5 درصد) در غلظت 99/1 میکرولیتر بر سانتیمتر مربع در عصاره برگ اسطوخودوس دیده شد. در تمام موارد با افزایش غلظت، قدرت دورکنندگی افزایش یافت و با گذشت زمان در طی پنج ساعت از قدرت آن کاسته نشد.
Repellency of Nerium oleander L., Lavandulla officinalis L. and Ferula assafoetida L. extracts on Tribolium castaneum (Herbst)
نویسندگان [English]
J. Nazemi Rafih؛ S. Moharramipour
Department of Entomology, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
چکیده [English]
Red flour beetle Tribolium castaneum isa major pest of stored products especially cereal flour depreciating the quantity and quality of the food economically. The application of repellents could be considered as a new control method in storage. In this study repellent activity of extracts from leaf, red and white flowers of Nerium oleander, Lavandula officinalis leaves and Ferula assafoetida gum was assayed on T.castaneum. Experiments were conducted in dark condition at 27±1ºC and 70-80% RH. To determine percentage repellency (PR), filter paper disks were impregnated with different concentrations of plant extracts. Each filter paper was divided into two equal parts. Then, each half-disk was separately added by extract dilutions (1.99, 3.98, 11.94, 19.90 and 27.78 μl/cm2) or acetone as control. Each treated half-disk was then attached lengthwise edge-to-edge, to a control half-disk with adhesive tape and placed in a petri dish (8cm diam.). Twenty adult insects were released in the middle of each filter paper, and the insects that settled on each half, were counted after 1 h and then at hourly intervals for 5h. The results showed that the repellency of Ferula gum was significantly higher than that of remaining extracts. The highest PR (98.75%) was observed in the Ferula gum in the concentration of 27.78 μl/cm2. While, the lowest PR (5.5%) was shown in the Lavandula leaf extract in 1.99 μl/cm2. Repellency increased with concentration in all cases, the repellent effect did not decreased with time over the 5-h experimental period.