به منظور افزایش تولید گیاهان زراعی در واحد سطح راههای مختلفی وجود دارد که از جمله آنها استفاده از بذر با کیفیت بالاست. پرایمینگ بذر روشی ساده و کم هزینه برای افزایش کیفیت بذر است که در صورت انجام صحیح آن به افزایش عملکرد منجر میشود. پرایمینگ بذر به اعمال هر نوع تیماری قبل از کاشت به منظور ارتقاء مؤلفههایی چون جوانهزنی، استقرار اولیه و غیره اطلاق میشود. بذر به واسطه پرایمینگ و پیش از قرار گرفتن در بستر خود به لحاظ فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی دچار تغییر میشود که تبعات آنها در گیاه حاصل از آن نیز دیده میشود. به طور کلی این موارد را میتوان در چگونگی جوانهزنی، استقرار اولیه گیاهچه، بهرهبرداری بهتر از نهادههای محیطی، مقاومت بیشتر در برابر شرایط نامساعد محیطی، رقابت بهتر با علفهای هرز، زودرسی و افزایش کمی و کیفی محصول مشاهده کرد. با وجود فواید این روش بزرگترین عیب بذرهای پرایم شده این است که نمیتوان آنها را انبار کرد و بایستی هرچه زودتر بعد از پرایمینگ کشت شوند. یادآوری میشود پارامترهایی نظیر پتانسیل اسمزی محلول پرایمینگ، مدت زمان پرایمینگ، دمای پرایمینگ، تهویه محلول پرایمینگ، کنترل عوامل بیماریزا در حین پرایمینگ و نحوه خشک کردن بذر پس از پرایمینگ بر میزان تأثیر این تکنیک مؤثرند.
Seed Quality Improving by Priming to Increase Crops Growth and Yield
نویسندگان [English]
Mohsen Azarnia؛ Hamid Reza Eisvand
Agronomy and Plant Breeding Department the Lorestan University, Khoramabad, Iran.
چکیده [English]
There are several methods to increase crops yield, including use of high quality seeds. Seed priming is a simple and low-cost method to increase seed quality, if be done right, will lead to increasing plant performance and yield. Seed priming treatment applied before planting to enhance germination parameters, seedling establishment and etc. Primed seeds get some physiological and biochemical changes before sowing that these changes will express in produced seedling and also whole plants. Benefits of priming including more and rapid germination, better seedling establishment, utilization of environmental factors, and resistance to adverse environmental conditions, better compete with weeds, earliness and increase quality and quantity of the products. Despite these positive features, the biggest flaw is that primed seeds cannot be stored and should be planted immediately after priming. It is a reminder that important parameters such as osmotic potential of priming, priming period, the temperature of the priming solution, priming aeration, control of pathogens during priming and drying of seeds after priming are factors that affect efficacy of this technique.
کلیدواژهها [English]
Germination parameter, seed, Seed quality, Seed priming and Seed vigor