امیری, حمزه. (1387). بررسی تغییرات کمی و کیفی روغن اسانسی گیاه Zosimia absinthifolia (Vent.) Link. در مراحل مختلف رشد. سامانه مدیریت نشریات علمی, 24(2), 217-224.
حمزه امیری. "بررسی تغییرات کمی و کیفی روغن اسانسی گیاه Zosimia absinthifolia (Vent.) Link. در مراحل مختلف رشد". سامانه مدیریت نشریات علمی, 24, 2, 1387, 217-224.
امیری, حمزه. (1387). 'بررسی تغییرات کمی و کیفی روغن اسانسی گیاه Zosimia absinthifolia (Vent.) Link. در مراحل مختلف رشد', سامانه مدیریت نشریات علمی, 24(2), pp. 217-224.
امیری, حمزه. بررسی تغییرات کمی و کیفی روغن اسانسی گیاه Zosimia absinthifolia (Vent.) Link. در مراحل مختلف رشد. سامانه مدیریت نشریات علمی, 1387; 24(2): 217-224.
بررسی تغییرات کمی و کیفی روغن اسانسی گیاه Zosimia absinthifolia (Vent.) Link. در مراحل مختلف رشد
Zosimia absinthifolia (Vent.) Link. گیاهی است علفی و پایا، متعلق به تیره چتریان که در مناطق وسیعی از ایران رشد میکند. بخشهای هوایی گیاه مورد نظر از ارتفاعات شهرستان الشتر واقع در شمال استان لرستان جمعآوری گردید و پس از خشک شدن در سایه جهت اسانسگیری با روش تقطیر با آب (Hydrodistillation) مورد استفاده قرار گرفت. بازده اسانس در مراحل قبل از گلدهی، گلدهی و میوهدهی بهترتیب 42/0%، 65/0% و 8/0% (w/w) بود. اسانس بدست آمده از این گیاه بهوسیله دستگاههای GC و GC-MS آنالیز گردید. 47 ترکیب در روغن اسانسی مرحله قبل از گلدهی، 38 ترکیب در اسانس مرحله گلدهی و 37 ترکیب در اسانس مرحله میوهدهی این گیاه شناسایی گردید. n-اکتانول، جرماکرن-دی، بتا-کاریوفیلن، آلفا-پینن، لیمونن، اکتیل استات، کاریوفیلن اکسید و n-اکتانال ترکیبهای شاخص اسانس گیاه در طی مراحل مختلف رشد میباشند.
Quantitative and qualitative changes of essential oil of Zosimia absinthifolia (Vent.) Link. in different phenological stages
نویسندگان [English]
H. Amiri
Department of Biology, Lorestan University, Khoramaba, Iran
چکیده [English]
Zosimia absinthifolia (Vent.) Link.is a permanent herb that belongs to Umbelliferae family and grows wild in Iran. The plant materials were collected from Alshtar in North of Lorestan province at three stages including before flowering, full flowering and fruiting stages and subjected to hydrodistillation using a Cleavenger type apparatus for 3h. Yields of essential oil were 0.4%, 0.6% and 0.8% w/w before flowering, full flowering and fruiting stages, respectively. Fourty seven, thirty eigth and thirty seven compounds were identified in oils before flowering, full flowering and fruiting stages, respectively. n-octanol, germacrene-D, β-caryophyllene, octyl acetate, caryophyllene oxide, α-pinene and limonene were the main components of essential oil of different growth stages.