2دانشیار ، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه
3دانشآموخته کارشناسی ارشد دانشگاه آزد اسلامی واحد مراغه
چکیده
این آزمایش به منظور تعیین ارزش غذایی و بررسی اثرات استفاده از دانه تاج خروس[1] (واریته الترا) در جیره غذایی، بر عملکرد و صفات لاشهی جوجه های گوشتی انجام گرفت. ترکیبات شیمیایی دانه تاج خروس شامل ماده خشک، پروتئین خام، فیبر خام، خاکستر، چربی خام به ترتیب 0/91، 5/17، 4/8 ، 7/2 و 4/5 درصد در ماده خشک بود، انرژی خام و انرژی قابل متابولیسم آن به ترتیب 4515 و 1807 کیلو کالری در کیلوگرم ماده خشک تعیین گردید. برای تعیین اثر دانه تاج خروس بر عملکرد جوحه های گوشتی از تعداد 400 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه آرین (مخلوط دو جنس) در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح صفر، 5، 10 و 15 درصد دانه تاج خروس در جیرههای غذایی جوجه های گوشتی در دو دوره سنی، 1 تا 21 و 22 تا 42 روزگی بود. تیمارهای آزمایشی از لحاظ مقدار خوراک مصرفی در سن 1 تا 21 روزگی و 22 تا 42 روزگی اختلاف معنیداری داشتند (05/0≤ P). جوجه های گوشتی که از جیره غذایی بدون دانه تاج خروس (تیمار شاهد) استفاده کرده بودند، افزایش وزن بیشتر و ضریب تبدیل کمتری نسبت به دیگر گروههای آزمایشی داشتند (05/0≤ P). سطوح مختلف دانه تاج خروس سبب افزایش معنی داری در وزن سینه جوجه های گوشتی نسبت به تیمار شاهد گردید، بطوریکه که سطح 5 و 10 درصد بیشترین تاثیر را نسبت به سایر تیمارها نشان دادند. بر اساس نتایج حاصل از این آزمایش سطح کمتر از 5 درصد دانه تاج خروس در جیره غذایی جوجه های گوشتی قابل توصیه است.
عنوان مقاله [English]
Determination of nutritional values of Amaranthus grain on the broiler performance
نویسندگان [English]
akbar yaghbfar1؛ alireza safamehr2؛ himan ghaderi3
چکیده [English]
This study was carried out to determine nutritive value and the effect of Amaranthus grain on performance and carcass characteristics of broiler chicks. Chemical composition of Amaranthus grain including dry matter, crude protein, crude fiber, crude ash, and gross energy were 91.04, 17.50, 8.40, 2.70, 5.41, percent and 4515 kcal/kg respectively. Metabolizable energy content of Amaranthus grain measured using adult cockerels was 1807 kcal/kg. In this experiment 400 day -old Arian broiler (unsex) was used in a completely randomized design. There were 4 dietary experiments included 0, 5, 10, and 15 percent of raw Amaranthus grain, fed from 0 to 21 and 22 to 42 days of age to broiler chickens. No significant difference was observed in feed intake among treatments in 21 and 42 day of age. The result of experiment showed that control group (0 percent Amaranthus grain) had higher body weight gain (P ≤0.05) and also, lower feed conversion ratio than other groups (5, 10, and 15 percent of raw Amaranthus grain). The ration included 5 and 10 percent of raw Amaranthus grain had significantly (P ≤0.05) higher breast weight compare to control group. The results of this experiment indicated that although raw Amaranthus grain increased breast weight, but did not improve performance. It is recommended that level of Amaranthus grain should be less than 5 percent in broiler diet
مراجع
Bressani R, LG Elias and A Garcia-Soto (1989) Limiting amino acids in raw and processed amaranth grain protein from biological test. Pla. F. for Hum. Nutri. 39: 223-234.
Bressani R, J.M González J Zúňiga M Breuner and LG Elías (1987a) Yield, selected chemical composition and nutritive value of 14 selections of amaranth grain representing four species. J. Sci. Food Agric. 38. 347.
Cheeke PR, and R Carlsson (1987) Evaluation of Several Crops as Source of Leaf Meal: Composition, Effect of Drying Procedure, and Rat Growth Response. Nutri. Repo. Intern. Vol. 18 No. 4.
Dodok L, A Modhir A Buchtova V Halasova and G Polacek (1997) Importance and utilization of amaranth in food Industry. 2. Composition of Amino Acid and Fatty Acids. Nahrung. 41: 108-110.
Jacob JP, SL Noll and JA Brannon (2008) Comparison of metabolic energy content of organic cereal grains for chickens and turkeys. J. Appl. Poult. Res. 17: 540-544.
Kabuge LW, PN Mbugua BN Mitaru TA Ngatia (2002) Effect of steam pelleting and inclusion of molasses in amaranth diets on broiler chicken performance, carcass composition and histopathology of some internal organs. FAO-AGRIPPA Peer Reviewed Electronic Journal.
Kauffman C. S. and L. E. Weber. (1990) Grain amaranth. In: advances in new crops. (Aick, J. and J. E. Simon, eds.), pp.127-139. Timber Press. Portland, OR.
Marcone MF, Y Kakuda and RY, Yada (2004) Amaranth as a rich dietary source of β-sitosterol and other phytosterols. Pla. F. for Hum. Nutr. 58: 207–211.
Pedersen KE, B. Knudsen and BO, Eggum (1990) The nutritive value of amaranth grain (Amaranth Caudatus). Pla. F. for Hum. Nutr. 40: 61-71.
Pisarikova B, Z Zraly S Kracmar M Trckova and I Herzig (2005) Nutritional value of amaranth (genus amaranthus L.) grain in broiler diets for broiler chickens. Czech. J. Anim. Sci. 50(12):568-573.
Qureshi AA, JW Lehmann and D M Peterson (1996) Amaranth and Its oil inhibit cholesterol biosynthesis in 6-week-old female chickens. The Jou. of Nutr. WI 53705.
Ravindran V, RL Hood RJ, Gill CR Kneale and WL Bryden (1996) Nutritional evaluation of grain amaranth (amaranthus hypochondriacus) in broiler diets. An. F. Sci. Techn., 63: 323-331.
Rouckova J, M Trckova and I Herzig (2004) The use of amaranth grain in diets for broiler chickens and its effect on performance and selected biochemical indicators. Czech. J. Anima. Sci. 49 (12): 532-541.
Watson SL, DL Fjell JO Frits and DA Blasi (1993) Emergency and supplemental forages. available on the http://www.oznet.ksu.edu.
Yaghobfar A. (2005) Feeding value of extruded and raw amaranth grain in laying hens ration. Bri. Poul. Sci. Supl. Vole 42: S110.
Yaghobfar A and Boldaji F (2002) Influence of level of feed input and procedure on metabolisable energy and endogenous energy loss (EEL) with adult cockerels. British Poultry Science 43: 696-704.